fbpx

10 strategij za čiščenje kristalov

10 strategij za varno čiščenje kristalov

Ste čisti začetniki uporabe kristalov ali pa se s čiščenjem kristalov niste ukvarjali nikoli do sedaj? Potem vam bo tale zapis prišel zagotovo zelo prav.

Tako kot sami sebi namenjamo čas in skrbimo zase, si tudi naši kristali želijo določene nege. Preko pozornosti, ki si jo namenjamo, se sami polnimo s posebno energijo. Zelo podobno je tudi pri kristalih.

Vedno, ko uporabimo za čiščenje / polnjenje kristalov naravo, se istočasno povežemo z njihovo naravno močjo. S pomočjo narave jih aktiviramo in napolnimo. Bolj kot so izpostavljeni pozitivnim energijam, močnejša postaja njihova moč.

Kristali imajo svojo zavest in prav vsak ima tudi svojo unikatno frekvenco.

Lahko oživijo naš dom, nas spomnijo na naše cilje ali pa nam pomagajo pritegniti ljubezen. Toliko kolikor je kristalov, toliko možnosti nam je ponujenih za našo rast. Pri vsem tem pa obstaja le nekaj trikov, katere je priporočljivo, da jih upoštevamo. Eden izmed njih je čiščenje.

Preden so kristali prišli do nas, se jih dotikalo že večje število ljudi, ki so na njih pustili bodisi dobro ali slabo energijo. Ne glede na to ali se bomo lotili čiščenja novega kristala ali tistega, ki ga imamo že leta v svojem predalu, so metode iste. Vse so učinkovite, zato lahko poljubno izberemo tisto, ki nam je najbolj všeč. Strategij čiščenja je še veliko več. Če eno izmed naštetih uporabimo že samo enkrat na mesec, bodo naši kristali zelo veseli.

10 strategij za varno čiščenje kristalov:

1. Postavimo jih na polno luno.

Kristale postavimo nekam, kjer bodo izpostavljeni luninemu sijaju. Svetloba lune je tista, ki na kristale vpliva zelo blagodejno. Luna je univerzalni čistilec in najprimernejši čas za polnjenje je v času, ko je polna.

Ta metoda čiščenja je varna in primerna za vse kristale.

2. Uporabimo tekočo vodo.

Kristal držimo pod tekočo vodo, katera naj po njih teče nekaj minut. Po kopeli jih odložimo na bombažno krpo in nežno osušimo. Po kopeli jih lahko postavimo za nekaj časa tudi na sončno svetlobo. Zelo blagodejni viri pri tovrstnem čiščenje so tudi naravni izviri, reke in potoki.

Pred uporabo le preverimo ali je naš kristal primeren za namakanje v vodi.

3. Zakopljemo jih v zemljo.

Zemlja je čudovit ozemljitveni element. Dovolj je, da kristale zakopljemo le nekaj centimetrov globoko. Preden jih zakopljemo, jih zavijemo v mehko bombažno krpo. V zemlji jih pustimo 24 ur in s tem se bodo naši kristali osvežili in iz njih se bo absorbirala vsa neželena energija.

Ta metoda čiščenja je varna in primerna za vse kristale.

4. Za čiščenje uporabimo druge kristale.

Kristale čez noč položimo poleg kristalov, ki so med drugim tudi čistilci. Za tovrstno čiščenje lahko uporabimo npr. večje geode kamene strele oz. vse vrste kremena ali selenit.

Ta metoda čiščenja je varna in primerna za vse kristale.

5. S pomočjo vizualizacije.

S to močno prakso predstavljanja tistega, kar si želimo, primemo kristal v našo dominantno roko, zapremo oči in vizualiziramo kako ga preplavlja žarek očiščevalne svetlobe. Osredotočimo se na vse nečistoče in negativne energije, ki tečejo iz našega kristala in jih nadomestimo s čisto in svetlo svetlobo. Ta postopek izvajamo z enim kristalom naenkrat. Zraven lahko poslušamo našo najljubšo meditativno glasbo.

Ta metoda čiščenja je varna in primerna za vse kristale.

6. S pomočjo sončne svetlobe.

Medtem, ko je luna polna ženske energije, nam svetloba sonca prinaša moškega duha, vitalnost in energijo.  Kristale postavimo na sončno svetlobo, vendar naj ne bo to sonce direktno. Dovolj je, da jih obsije sonce skozi okno, ko jih postavimo na notranjo stran police. V kolikor bi kristale za dlje časa izpostavili močni sončni svetlobi, obstaja možnost, da bi obledeli.

Ta metoda čiščenja je primerna za mehkejše kristale.

7. S pomočjo zvoka.

Kristale odnesemo v umirjen prostor in za nekaj ur prižgemo umirjeno, meditativno glasbo. S pomočjo zvočne frekvence se ustvari nova vibracija. V kolikor imamo doma zvočne posode, glasbene vilice ipd.,  jih lahko pri tej metodi čiščenja prav tako uporabimo.

Ta metoda čiščenja je varna in primerna za vse kristale.

8. S pomočjo kadil.

Kadila uporabljamo za energetsko čiščenje prostora in prav tako za čiščenje kristalov. Za to so primerna vsa zeliščna kadila in tudi eden izmed najbolj iskanih »Palo Santo – sveti les«. Kristale izpostavimo aromatičnemu dimu par minut.

Ta metoda čiščenja je varna in primerna za vse kristale.

9. Uporabimo morsko sol.

Kristale v celoti prekrijemo z morsko soljo in jih tam pustimo preko noči. Po čiščenju jih speremo z vodo in osušimo ter sol zavržemo.

Ta metoda ni primerna za mehkejše kristale, saj se lahko opraskajo.

10. S pomočjo slane vode.

Slana voda je prav tako ena izmed čudovitih metod čiščenja. Kristale za nekaj ur potopimo v kozarec slane vode. Po čiščenju jih dodobra osušimo.

Ta metoda čiščenja je primerna za trše kristale in manj primerna za mehkejše in bolj porozne.

Kdaj je najbolj primerno očistiti kristale?

Ko prvič kupimo svoje kristale in jih prinesemo domov, je priporočljivo, da jih očistimo vseh energij, ki so jih morebiti pobrali med potjo. Prečistimo jih tudi takrat, ko preživljamo težke dneve in potrebujemo čim več pozitivne energije.

Očistimo jih tudi takrat, ko se nam zazdi, da nam kristali ne dajejo več tistega, kar od njih pričakujemo. Pri tem vedno prisluhnemo naši intuiciji. Če čutimo, da je primerno, da kristale čistimo vsak dan, potem to storimo.

Za začetek pa je pomembno, da se s tem ne obremenjujemo preveč. Ko se bomo s kristalom povezali, bomo vedeli, kdaj je primeren čas za čiščenje/polnjenje.

Prav tako se ne obremenjujmo s tem ali je naš kristal primeren, da ga očistimo z vodo ali ne. Spoznali smo več vrst metod čiščenja in nekatere so povsem varne za vse vrste kristalov. Uporabimo tiste, za katere smo prepričani, da so varne.

Prebrali boste, da naj se drugi ljudje vaših kristalov ne bi dotikali. To ocenite po lastnih prepričanjih. Zakaj ne bi drugim ljudem pustili te izkušnje stika s kristalom? Sploh zato, ker vi veste, kako se ga lahko hitro ponovno očisti.

Če imate torej doma v predalih stare in pozabljene kristale, je sedaj mogoče prišel čas, da jih prinesete na plano, očistite in začnete z njimi sodelovati.

Kaj pravite?

Pred čiščenje pa le prosite vesolje, da odstrani iz kristalov vso negativnost in naj jih napolni z modrostjo.

Nekaj kristalov, ki jih lahko čistimo v vodi: kamena strela, roževec, ametist, tigrovo oko, citrin, jaspis, aventurin, ahat, lapis lazuli, kalcit …

Kristali, katerih čiščenje v vodi ni priporočljivo: selenit, hematit, malahit, celestin, pirit …

Kristali, ki ne marajo močnega sonca: ametist, akvamarin, kalcit …

Morda vas bo zanimalo tudi ...